Keskipakovalu Oy jatkaa investointejaan tuotannon automaatioon. Uusi, yrityksen käytössä nyt toinen robotisoitu Biglia-sorvaussolu lisää edelleen koneistuksen kapasiteettia. Tuotantoaan juuri aloitteleva uusi solu sijoittuu pronssin valajana ja koneistajana tunnetun yrityksen liukulaakerituotantoon.

Uusi robotisoitu sorvaussolu on yrityksen toinen. Toinen, niin ikään Biglia-sorvaussolu on ollut yrityksellä toiminnassa vuodesta 2017.

”Tuolloin lähdimme robotisaatioon mukaan ja solu on toiminut tehtävässään hyvin. Kun kysynnän kasvun myötä koneistuskapasiteetin lisäämiselle oli jälleen ehdotonta tarvetta, ja automaation kautta kapasiteettia nykyisin on tehokkainta hakea, investoimme toiseen soluun. Uusi sorvauskeskus saapui vuodenvaiheessa, solun robotisointi on parhaillaan viimeistelyssä”, kertoo toimitusjohtaja Marko Haapala.

Pronssivaluja ja -koneistuksia

Keskipakovalu on tamperelainen toimija, joka tunnetaan jo vuosien takaa varsinkin pronssin valajana. Yritys aloitti vuonna 1956 nimensä mukaisesti lähinnä keskipakovalujen ja myös liukuvalujen tekijänä, nykypalettiin kuuluvat valamistekniikat hyvin laajalla kirjolla.

Laitteita on vuosien aikana uudistettu useaan otteeseen, valumenetelmät ovat kehittyneet ja pronssin valamisen tavat muuttuneet.

Pronssin valamisen lisäksi Keskipakovalun ohjelmassa on pitkään ollut pronssin jatkokäsittely tuotteiksi koneistamalla.

”Koneistusten rooli on nykytoiminnassamme keskeinen. Koneistuksen tarpeisiin Tampereen Hankkion tontillemme valmistui kymmenisen vuotta sitten uusi koneistushalli, missä teemme nyt kaikki koneistuspuolen asiat. Valut tehdään omassa rakennuksessaan samalla tontilla. Kasvun myötä lisätilojen rakentaminen jatkossa on mahdollista, tilaa tontilla yhä on”, kertoo Marko Haapala, tuore toimitusjohtaja. Yrityskaupan myötä hän on toiminut yrityksen johdossa ja yhtenä omistajista viime vuoden alusta.

Vahvan kasvun vuosia

Keskipakovalun toiminnan ytimessä ovat liukulaakerointiin liittyvät tarpeet ja tuotteet.

Niiden lisäksi yritys palvelee monissa muissa pronssiosiin liittyvissä tarpeissa.

”Siinä auttaa nykyaikainen tuotantoteknologia ja työntekijöidemme ammattitaito. Henkilökunnan ammattitaidosta ja hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeä asia ja siihen myös panostamme koko ajan”, sanoo Haapala.


Ympäristön arvostus on niin ikään noussut yhä tärkeämpään rooliin ja se näkyy niin palveluissamme kuin koko tuotantoympäristöstä huolehtimisessa.

”Otamme mm. vastaan vanhoja, tunnistettavia pronssiosia, koska hyödynnämme käytettyjä laatumateriaaleja tuotannossamme.”

Keskipakovalu toimittaa tuotteitaan mm. meri- ja offshoreteollisuuteen ja energiasektorille. Liikevaihto ollut viiden miljoonan euron tasolla, viime vuonna noustiin 7,5 miljoonaan euroon. Vientiin liikevaihdosta menee 40 prosenttia.

”Viime vuosi oli yksi yrityksen historian parhaista. Alan töitä on palannut maailmalta Suomeen ja olemme saaneet uusia asiakkaita, ja yksi seikka on yhteiskunnan sähköistyminen, pronssikomponenttien kysyntä on kasvanut vahvasti. Tilauskirjamme ovat olleet viimeiset pari-kolme vuotta täynnä”, sanoo Haapala. Yritys työllistää nyt 35 henkilöä.

Liukulaakereita 24/7-pohjalta

Keskipakovalun aiemmassa ja hyvin työllistetyssä sorvaussolussa toimivat Biglia B658Y-sorvauskeskus, Fanucin robotti, ja lisäksi soluun kuuluu 3D-mittalaite.

Viime vuosina talossa on investoinnein kehitetty mm. sahausta ja mittaustoimintoja, ja lisäksi vuonna 2020 investoitiin 4-akseliseen koneistuskeskukseen.

Vuonna 2021 syntyi investointipäätös uudesta Biglia B750SM -sorvauskeskuksesta varustettuna Ø 100 mm tankokapasiteetilla olevalla TOP Automaziononin X-Files -tankoautomaatilla.

Vossi Groupin toimittama sorvauskeskuksen varustukseen kuuluvat pää- ja vastakara, pyörivät työkalut ja C-akseli molemmilla karoilla.

Koneistusoperaatiot mahdollistuvat yhdellä kiinnityksellä sorvausten, jyrsinnän, porausten ja kierteitysten alueelle. Keskipakovalulla kone sijoittuu keskeiseen kokoluokiltaan 30-350 mm:n tuotteiden valmistukseen.

Robotti solussa on Fanucin 6-akselinen, toimintasäteeltään yli kolmeen metriin ulottuva ja nostokapasiteetiltaan 125 kg:n robotti. Solussa toimii aiemman sorvaussolun tapaan myös 3D-mittauskone.

”Tehtaan ja konemaahantuojan tuki ja eri tahojen yhteistyö meidän koordinoimanamme on toiminut asiallisesti. Robotisoinnista projektissa vastaa JTA Connection.”, sanoo Haapala.

Biglialla on vuoden alkukuukausina tehty jo koesarjoja niin vanhoille kuin uusillekin asiakkaille.

”Robotin ja tankoautomaatin myötä aloitamme pian automatisoidun tuotannon. Liukulaakereita syntyy jatkossa 24/7-tyyppisesti”, Haapala kertoo.

Kirjoittaja: konekuriiriweb
Lähde: konekuriiri.fi
Julkaistu 21.3.2023